Kiemelt cikk

HabiBárpult

Pár barát által készített blog amiben a sorozatokról, filmekről, fociról, viccekről, zenéről és a kockulásról olvashatsz.

Elérhetőség

Ha valami kérdés, kérés van, ezen a címen érhettek el minket:

habibarpult@gmail.com

HABItémák

24 (22) 30 rock (22) 5outof10 (34) 6outof10 (43) 7outof10 (59) 8outof10 (62) 9outof10 (46) amerika (33) angol (22) avgn (41) berendelés (58) bl (32) blog (38) casting hírek (39) cbs (21) chuck (34) dexter (33) díjak (21) dota (23) dvd (23) e3 (30) előzetes (269) eminem (23) eredmény (107) évadpremier (20) évadzáró (77) family guy (22) film (116) flash forward (23) foci (204) forma 1 (40) glee (50) gól (22) gossip girl (24) heroes (50) hírek (189) house (21) how i met your mother (26) interjú (28) játék (245) kasza (23) kockulás (351) kritika (251) legnagyobb sorozatos szöveg (21) lost (95) magyar (33) magyarok (23) megjelenés (22) modern family (20) nbc (31) nézettség (52) nők (22) pilot (29) playstation (38) poén (276) poszter (56) promó (66) ps3 (62) raj (26) rap (100) reklám (21) részlet (62) sorozat (1017) star wars (26) supernatural (49) szavazás (37) the big bang theory (29) the office (27) the vampire diaries (20) toplista (63) true blood (39) u20 vb (20) utánpótlás (20) viccek (57) vicces (65) videó (440) wtf (33) xbox360 (21) youtube (34) zene (275) Az összes téma

Friss topikok

Indavideó

Linkblog

Látogatók

free counters

Caprica - Pilot

2010.01.24. 15:12 muforlife

Na itt megint ugyanaz a helyzet, mint a Life Unexpectednél, semmi kedvem nem volt megnézni, de aztán nagy nehezen rávettem magam, mert mégis csak BSG-spinoff vagy mi a fene. Ez viszont nem volt akkora pozitív csalódás, mint a már említett sorozat, de azért bőven voltak jó pillanatai, és egy rész alapján igéretesnek tűnik.





















A sorozattal reklámozásával kapcsolatban elég merészet  húzottt a SyFy csatorna, hiszen a pilot már nyár eleje április óta kint van DVD-n, és ha ez nem lenne elég, a csatorna még a honlapjára is feltette az első részt. Én is a DVD-verziót néztem meg, és csak azért vártam vele mostanáig (már nyáron le volt szedve), hogy megtudjam, lesz-e valami változtatás a tévében leadott verzióban, vagy ugyanazt adják le. Mint kiderült, nagyjából megegyezik a két verzió, csak a tévésből kivágták a meztelenséget, és néhány káromkodást (ami nem is volt, csak pár frak, de azt a BSG-ből sem vágták ki).

A Caprica két család köré épül, a sorozatban az Adama-k és a Graystone-ok életét követhetjük végig. Az Adama-kat már a BSG-ből is ismerhettük, Bill Adama révén - aki itt még csak egy kisfiú -, a Graystone-ok viszont egy eddig még ismeretlen, Capricai család, ahol a családfő pont az első, harcra képes, cylon megépítésén dolgozik. A pilotnak igazából ez a lényege, és így kapcsolódik a Battlestar Galactica-hoz, de ezeken kívül számos sajátossága van a sorozatnak, amikkel az elődben nem igazán találkozhattunk.

Itt vannak például ezek az úgy nevezett holoband-ek, melyekkel a fiatalok virtuális diszkókba utazhatnak (természetesen nem erre volt kitalálva a dolog, de tudjuk milyenek ezek a "mai" fiatalok) ahol minden játszik: a kívánt személyek meggyilkolásától kezdve, a gruppenszexen át, az emberáldozatok bemutatásáig. Ezt a diszkót már az első jelenetben láthatjuk, és meg kell mondjam, hogy itt egy kicsit megijedtem, mert én nagyon nem erre számítottam a sorozattól, de szerencsére (a kép után) kiderül, miért is olyan jelentős ez az egész.





















Hát azért, mert a Graystone-ék lánya is ide jár, de nem ám szórakozni, hanem hogy megváltoztassa az oda járó emberekéket. Mindezt úgy próbálja elérni, hogy létrehozza önmaga hasonmását, egy újabb avatárt, amivel... igazából fogalmam sincs mit akar, mert ez a sztori itt félbeszakad, mikor a lány és a barátja épp egy vonaton utaznak, ami felrobban alattuk (az, hogy kirobbantja fel, legyen meglepetés, de nem nehéz kitalálni). Amúgy épp egy másik bolygóra utaznak, ahol a lánynak lett volna valami terve a hasonmásával (ezt konkrétan így mondják), de nem derül ki, hogy pontosan mi. A csavar pedig az, hogy a hasonmás, az igazi lánnyal ellentétben, túléli a dolgot.

Az hozzátartozik még a dologhoz, hogy a lány utálta a szüleit, és egész Capricát, ráadásul monoteista volt (egyistenhit), amit a sorozat világában nem igazán néznek jó szemmel. Ezeket a tulajdonságokat természetesen a hasonmás is átvette. Azt ugye említettem már, hogy a Graystone-apuka éppen az első cylonon dolgozott? És azt, hogy már fel volt építve teljesen, csak hát hülye volt szegény, és még egy sima kis robotot sem bírt lelőni (az embereket viszont szépen eltalálta, haha). Kellett volna neki egy működőképes agy (volt agy, csak hiányzott valami szorftver, és egy alkatrész, amit Amada-fater szerzett meg, a kapcsolatai révén) . És azt mondtam, hogy a holobandet is apuka találta fel? Látjátok az összefüggést? Kitaláltátok már, hogy mi lesz?

Igen, az apuka fogja a hasonmás tudatát - amit egy 16 éves lány épített, úgy, hogy az összes adatot, amit magáról talált, beleépítette a hasonmásba, aki így emlékezett mindenre amit a lány csinált, és a lány halála után úgy is cselekedett, mint ha ő lenne a lány - és letölti a Cylonba, így létrehozva egy harcra képes, gondolkodni tudó, Capricát és a több istenben hívőket gyűlölő (vagy legalábbis monoteista), robotot. Hmm. Ismerős, nem?





















Ezért nem jó, ha tudjuk mi egy sorozat vége? Hiszen tudjuk, hogy a cylonok pont ilyenek lesznek, mint ez a lány, és tudjuk, hogy fel fognak lázadni, és el fogják pusztítani majdnem a teljes emberiséget. Persze lehetnek majd kisebb csavarok, az út során, de a vége úgy sem lesz meglepetés. Valószínűleg ezért is, a sorozat tele van tömve morális dilemmákkal (játszhat-e az ember Istent, visszahozhatja-e az élők közé, halott szeretteit), és egyéb valós problémákkal, mint a terrorizmus, a rassziszmus (még mafiák is vannak, de ezt még annyira nem bontották ki, annyit tudunk, hogy Adama-apuka tagja egynek, de ki akar szállni).

A BSG-nek nagy erősségei voltak a karakterek, de a Caprica-nál egyenlőre egy szerethető szereplőt sem ismertünk meg. Vagyis de, a főszereplő lányt, akinek a valós énje meghalt, a virtuális valóságból megismertet pedig letöltötték egy Cylonba. Az mondjuk igaz, hogy az utolsó jelenetből kiderült, hogy a másolat igencsak él még a robot belsejében (vagy már a demonstrációnál is a csaj irányított? Nekem nem úgy tűnt), de a színésznőt nem tudom mikor láthatjuk újra, és ez nagy kár, mert nem csak jól játszotta a szerepét, hanem jól is nézett ki. Nem kicsit. A többiek viszont elég semmilyenek, vagy unszimpatikusak egyenlőre, egyedül Adama-apukában látok valamit. Igaz, a karakterek kibontására lesz idejük később is, előbb a történetet kellett felvázolni.

Még voltak kisebb problémáim (szerintem túl hosszan foglalkoztak, a "játszhatunk-e Istent" kérdéssel, és néhány BSG-re jellemző dolog, mint például a kézikamerás felvétel, hiányzott - ellenben a kék szűrő az megvolt), de összességében azért élvezhető volt a pilot, viszont 6/10-nél nem kap többet, még úgy sem, hogy a diszkós részekben, kaptunk egy kis girl-on-girl eksönt. Jövő hét szombaton jöhet a második rész (a sorozatról szerintem nem lesz minden héten írás).

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kritika sorozat pilot caprica 6outof10

A bejegyzés trackback címe:

https://habibarpult.blog.hu/api/trackback/id/tr21698047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ismét TV-ben: Battlestar Galactica 2010.01.26. 13:04:16

Az elmúlt évtized kétségkívül legnépszerűbb, és a kritika által is legelismertebb sci-fi sorozata a Battlestar Galactica (BSG) volt. Magyar képernyőn először a TV2-n volt látható, később átkerült a kisebb lefedettséggel rendelkező, ugy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása