Kiemelt cikk

HabiBárpult

Pár barát által készített blog amiben a sorozatokról, filmekről, fociról, viccekről, zenéről és a kockulásról olvashatsz.

Elérhetőség

Ha valami kérdés, kérés van, ezen a címen érhettek el minket:

habibarpult@gmail.com

HABItémák

24 (22) 30 rock (22) 5outof10 (34) 6outof10 (43) 7outof10 (59) 8outof10 (62) 9outof10 (46) amerika (33) angol (22) avgn (41) berendelés (58) bl (32) blog (38) casting hírek (39) cbs (21) chuck (34) dexter (33) díjak (21) dota (23) dvd (23) e3 (30) előzetes (269) eminem (23) eredmény (107) évadpremier (20) évadzáró (77) family guy (22) film (116) flash forward (23) foci (204) forma 1 (40) glee (50) gól (22) gossip girl (24) heroes (50) hírek (189) house (21) how i met your mother (26) interjú (28) játék (245) kasza (23) kockulás (351) kritika (251) legnagyobb sorozatos szöveg (21) lost (95) magyar (33) magyarok (23) megjelenés (22) modern family (20) nbc (31) nézettség (52) nők (22) pilot (29) playstation (38) poén (276) poszter (56) promó (66) ps3 (62) raj (26) rap (100) reklám (21) részlet (62) sorozat (1017) star wars (26) supernatural (49) szavazás (37) the big bang theory (29) the office (27) the vampire diaries (20) toplista (63) true blood (39) u20 vb (20) utánpótlás (20) viccek (57) vicces (65) videó (440) wtf (33) xbox360 (21) youtube (34) zene (275) Az összes téma

Friss topikok

Indavideó

Linkblog

Látogatók

free counters

What the hell is wrong with you? - Fringe téli finálé

2010.02.13. 16:10 muforlife

Úgy látszik nem csak a Supnat írói tudnak főszállal foglalkozó epizódot gyengén megírni, hanem a Fringe-es srácok is, bár ha következetesek lesznek, akkor ebből a helyzetből akár még érdekes dolgok is kisülhetnek.





















A sorozatról még nem nagyon volt írás az oldalon, sőt egyáltalán nem, pedig terveztem sokszor, például az első évad májusi fináléja után, meg most az év elején, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy el is kezdjem írni a kritikát. Mondjuk az is igaz, hogy a második évadot eléggé lassan néztem, egészen a finálé előtti hétig el voltam maradva vagy 6-7 epizóddal, de aztán egy nap ledaráltam az összeset, de akkor már úgy voltam vele, hogy megvárom míg a sorozat szünetre megy.

Ha valaki nagyon felületes, akkor annyival is el lehet intézni a sorozatot, hogy X-akták klón, de ez azért nem teljesen igaz. Míg az X-akták az elég sejtelmes sorozat volt, sosem mondtak ki semmit konkrétan (ha jól emlékszem, rég volt már), addig a Fringe az - már csak Walternek, a sorozat legnagyobb karakterének köszönhetően - sokkal inkább az arcába tolja a dolgokat az embernek. Ráadásul nem csak 1-2 ember kutat az ilyen földönkívüli vagy lehetetlennek tűnő dolgok után, hanem egy egész ügyosztály az FBI-ban. Mondjuk néha tényleg úgy érezni, hogy ez már sok, hiszen annyi mindent akarnak belesűríteni a sorozatba (pl teleportálás, különleges képességekkel rendelkező emberek, alternatív univerzumok, halhatatlanság, napestig sorolhatnám). Ez pedig néha ahhoz vezet, hogy a sorozat egyes - az elején még fontosnak tűnő - részleteit, sztoriszálait teljesen elfelejtik/nem foglalkoznak velük (pl Peter múltja, Walter kísérletei Olivia-n, mikor még gyerek volt - ezt mondjuk pont most elővették -, Observer - ez a téma is szerepel, de csak nagyon ritkán sajnos -, vagy mikor Walter magát látja az intézetben).

Szerencsére a második évadban már nem ennyire kapkodóak az írók, a standalone (a nem főszállal foglalkozók) epizódok is teljesen jók. A főszál ugyan eléggé háttérbe szorult, és ezt sokan negatívumnak mondják, de nekem nem volt ezzel bajom, mert tetszettek a sima epizódok is, főleg az utóbbi néhány. A kép alatt most már kicsit konkétabban a második évadról.





















A második felvonás főtémája eddig az első fináléjában már meglátogatott alternatív univerzum volt, de igazából elég keveset foglalkoztak vele mostanáig. Ok, az első 3-4 részben ráfeküdtek erre a szálra, de azóta a finálén kívül talán csak egyszer vagy kétszer tértek újra vissza ehhez a bizonyos "kapunyitás a másik világba" témához.

Ebben az epizódban viszont maximálisan ezzel foglalkoztak, bár ha jól vettem ki Walter szavaiból, akkor ez még csak a kisérlet volt a kapunyitás előtt. Viszont a kísérlet sikerült, és a kérdés most már csak az, hogy mikor nyitják meg rendesen a kaput, ami ugye azt jelentené, hogy a két világ közül "összeütközik", és csak egy maradhat. Amúgy egy baki szerintem volt itt a részben, legalábbis elég logikátlan, hogy ha innen akarják kinyitni az ajtót, akkor miért ide jelenik meg előbb az épület, és miért nem fordítva, úgy ahogy Walteréknek is volt? Persze lehet, hogy át akartak hozni valamit (vagy erről már volt is szó, hogy Bellt akarják áthozni? Áhh, újra kéne nézni a sorozatot), akkor van értelme, hogy a kísérletet is így csinálták.

Az alternatív világon kívül egy másik fontos témával, Olivia különlegességével is foglalkoztak (végre), és kiderült, hogy a Cortexaphan által felerősített képességek egyike az "idegen", alternatív világból jött dolgok meglátása (azt már csak mellékesen jegyzi meg Walter, hogy a kis Olivia képes volt pirokinézisre is), és ezzel sikerült is megelőzniük egy hotelnyi ember eltűnését a rész végén.





















Persze a nagy wtf nem is ez volt, hanem hogy végre összehozták Petert és Oliviat. Vagyis így tűnt, egészen a rész végéig, mikor Olivia meglátta, hogy Peter is a másik világból van. Azért vicces, hogy még az első évad fináléjában láthattuk Peter sírját, és azóta is folyamatosan jöttek az utalások, hogy valami nem stimmel, de egészen mostanáig kellett arra várni, hogy konkrétan kimonndják: Peter az alternatív univerzumból van. A következő rész címe pedig pont "Peter" lesz (IMDB írta, szóval nem 100%), tehát ennek a dolognak úgy látszik megkapjuk végre a lezárását, vagy legalábbis az ezzel kapcsolatos kérdéseket megválaszolják. Ki tudja, talán még maga Peter is megtudja, hogy a másik világból jött.

A másik nagy kérdés pedig az lesz, hogy vajon Olivia-nak most már mindig meg lesz-e ez a képessége, vagy ez csak egyszeri alkalom volt. És ha megmarad, vajon a többi képessége is előjön majd ( ha van egyáltalán), vagy csak ez az egy lesz neki, és ez fog valami fontos szerepet játszani majd a későbbiekbe.

A részt egyébként nálam csak az utolsó pár perc mentette meg, a Jacksonville-s jelenetek nagyon nem tetszettek. Így viszont megérdemli a 7 pontot, és a 2. évad is nagyjából ezen a szinten mozog, bár ez nagyban köszönhető az első 3-4 borzalmas résznek, azóta szinte folyamatos a fejlődés, és ez szerencsére a nézettségben is meglátszik. A következő rész amúgy április 2-án lesz csak, de utána legalább már szünet nélkül nézhetjük a fináléig.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika sorozat fringe 7outof10

A bejegyzés trackback címe:

https://habibarpult.blog.hu/api/trackback/id/tr41755013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása