Kiemelt cikk

HabiBárpult

Pár barát által készített blog amiben a sorozatokról, filmekről, fociról, viccekről, zenéről és a kockulásról olvashatsz.

Elérhetőség

Ha valami kérdés, kérés van, ezen a címen érhettek el minket:

habibarpult@gmail.com

HABItémák

24 (22) 30 rock (22) 5outof10 (34) 6outof10 (43) 7outof10 (59) 8outof10 (62) 9outof10 (46) amerika (33) angol (22) avgn (41) berendelés (58) bl (32) blog (38) casting hírek (39) cbs (21) chuck (34) dexter (33) díjak (21) dota (23) dvd (23) e3 (30) előzetes (269) eminem (23) eredmény (107) évadpremier (20) évadzáró (77) family guy (22) film (116) flash forward (23) foci (204) forma 1 (40) glee (50) gól (22) gossip girl (24) heroes (50) hírek (189) house (21) how i met your mother (26) interjú (28) játék (245) kasza (23) kockulás (351) kritika (251) legnagyobb sorozatos szöveg (21) lost (95) magyar (33) magyarok (23) megjelenés (22) modern family (20) nbc (31) nézettség (52) nők (22) pilot (29) playstation (38) poén (276) poszter (56) promó (66) ps3 (62) raj (26) rap (100) reklám (21) részlet (62) sorozat (1017) star wars (26) supernatural (49) szavazás (37) the big bang theory (29) the office (27) the vampire diaries (20) toplista (63) true blood (39) u20 vb (20) utánpótlás (20) viccek (57) vicces (65) videó (440) wtf (33) xbox360 (21) youtube (34) zene (275) Az összes téma

Friss topikok

Indavideó

Linkblog

Látogatók

free counters

I'm no hero, Elena - The Vampire Diaries 1. évadzáró

2010.05.14. 19:56 muforlife

Na, valahogy így kell cliffhangert írni. Ütött, rendesen és a rész sem volt gyengébb. (a kritika spoileres lesz, aki inkább általában akar olvasni a sorozatról, az a régi írásaimat nézegesse)





















Kezdjük akkor az évaddal (a fináléról majd a végén), ami majdhogynem tökéletes volt. Damon óriási karakter, Ian Somerhalder lubickol a szerepben, az események pörögnek ezerrel, a karakterek közül senki sincs biztonságban, és a 3 főszereplő között nagyon durva chemistry van, ami létfontosságú, hiszen ők a sorozat mozgatórugói.

A mellékszereplők már nem ennyire jók, de komolyabb bajom velük sincs. Egyedül Bonnie-t nem kedveltem az elején, az írók el is tüntették őt jó pár részre, és ez idő alatt erős boszorkánnyá képezte magát. Egyelőre nem tudom, hogy ez jó húzás volt-e az írók részéről, nekem még mindig unszimpatikus volt a karakter (lehet a színész miatt), de az tény, hogy kell a sztorihoz, mert feldobja a dolgokat, bármikor megkavarhatja az eseményeket, főleg így, hogy már Damonéknál is erősebb.

Elena barátait viszont feleslegesnek tartom, bár az tény, hogy mindig össze tudják őket kötni az eseményekkel, tehát annyira nem rossz karakterek. Ráadásul itt a fináléban fontossá is vált az egyikük, név szerint Tyler, akiről kiderült, hogy valamilyen lény, nagy valószínűséggel farkasember, bár konkrétan még nem tudni. Viszont az egész évad során rengeteget utaltak rá, és most az évadzáróban is, tehát valószínűleg az lesz. Én amúgy nem is sejtettem, hogy az lenne, egy másik kritikában olvastam csak erről (nem a finálé után, hanem pár hete), de így visszagondolova tényleg voltak jelek.





















Ez amúgy, hogy nem vettem észre, annak köszönhető, hogy hitetlen mennyiségű csavar, wtf-pillanat van egy-egy részben, és az ilyen kis apróságok, részletek felett elsiklik az ember. De komolyan, minden részben legalább 4 olyan szintű momentum van, amit máshol legfeljebb cliffhangernek dobnak be. Ez igaz amúgy a halálokra is, durva mennyiségű szereplő halt meg, és ezzel nincs is baj, de azt nagyon remélem, hogy a 3 főszereplő közül nem fognak kiírni senkit a sorozat végéig, mert a trió nélkül szerintem nem működne a Vampire Diaries, legalábbis ilyen jól biztos nem.

Ennek a pörgésnek a következménye amúgy, hogy néha már-már követhetetlen a sorozat, nehéz rájönni, hogy ki, mit, miért csinál éppen. Például itt a végén sem esett le, hogy miért akarják megölni a Salvatore-tesókat (csak azért mert vámpírok? valószínű), de a flashbackekben is volt néhány dolog, ami nem volt teljesen tiszta. Persze nem panaszkodom, bárcsak minden sorozat ilyen lenne, de épp ezért zavaró kicsit, mert nincs ehhez hozzászokva az ember.

Ennek a gyors tempónak a következménye, hogy a sírkamrás sztorit, aminek megoldását mindenki az évadzáróra várta, már a 14. részben megoldották. Ráadásul kiderült, hogy Katherine él, és ennél jobban le sem bírná szrni, hogy Damon 150 éve őt kutatja. Ez pedig nem csak a karaktert indította el, egy olyan úton, ami a fináléban csúcsosodott ki, de emiatt a fordulat miatt senki sem tudta, hogy mi lesz a fősztori az évad utolsó harmadában.





















Persze lassan kiderült, hogy a sírból kiszabaduló vámpírok állnak majd a sztori középpontjában, de igazából nem tudom, hogy ez jó döntés volt-e. A csoport amúgy két részre szakadt (ezt mi nem tudtuk az elején, vagy ha igen, akkor én már elfelejtettem), és a 15-16-os részek környékén a jobbik csoportot mutatták be, majd ennek felszámolását, miután elrabolták Stefant.

A végére viszont kiderült, hogy van egy másik csoport is, akiket meg Katherine-ék akartak megölni, ki tudja milyen okokból. Azt még megértettem, hogy Jonathan Gilbert miért akarta őket holtan látni, hogy miért kellett neki az a találmány, de Katherine céljait egyelőre nem értem. Mit akarhatott a vámpírok megölésével? Ő is csak a várost szerette volna megvédeni? Ezt egyelőre nem tudni, és a fináléból sem derült ki, kíváncsi vagyok, hogy fognak-e foglalkozni ezzel a 2. évadban. Ja és ha már itt tartunk, Katherine miért is nem volt ott a sírban? Ez valahogy kimaradt nekem, pedig lehet mondták.

Az utolsó részekben megismerhettük Stefan sötét oldalát is, ami miatt szerintem leült egy kicsit az évad, hiába volt nagyon jó ötlet az írók részéről, hogy a karakterfejlődésre mentek rá. Igaz, csak 3 részt foglalkoztak ezzel a szállal, és valamikor elő kellett venni, de valamiért mégsem tetszett. Na, mindegy, legalább Paul Wesley is megmutathatta, hogy nem csak egy arca van, és kideríthettünk még egy fontos információt, a fiúk múltjával kapcsolatban.





















És ezzel el is jutottunk a fináléig, ami lehet, hogy egy kicsit lassabban indult, de nekem nem volt ezzel bajom. Egyszerűen csak sodródtam az eseményekkel, és gondolkoztam,  hogy vajon milyen nagy eseményt találnak ki a fináléra. Én jó húzásnak tartottam, hogy elővették a másik vámpírcsoportot, nem hittem volna, hogy ők már a bosszúra készülnek. Persze nem volt sok esélyük, a találmánynak, és Bonnie hülyeségének köszönhetően, ráadásul majdnem Damon is belehalt a dologba.

Anna már nem volt ilyen szerencsés, és az ő halála volt az első igazi wtf a rész során (bár engem már előtte is leptek meg dolgok, néha a párbeszédekben olyan infókat ejtenek el, hogy az hihetetlen). Mielőtt meghalt, azért adott egy kicsit a véréből Jeremy-nek is, just in case mégis vámpír akar lenni a srác. A halálánál pedig már számítani arra, hogy az a fiola elő fog még kerülni a rész során.

A másik, ami még Anna halála előtt történt, és meglepő volt, az Tyler "másságának" biztossá válása, vagyis az, hogy valószínűleg tényleg farkasember. Persze az igazi csavar itt az volt, hogy az apja is az, erre én egyáltalán nem számítottam. Amit viszont nem értettem, az Caroline elájulása. Valahogy elszívta az erejét, vagy mi? Nem tudom mondjuk, hogy az ilyen farkasemberek mire képesek, lehet, hogy ez az egyik különleges képességük.





















Az igazi csavarok persze még ezután jöttek, kezdve azzal, hogy Damon megcsókolta Elena-t. Ez a jelenet amúgy óriási volt, bár sajnos valami cikkben nagyon sejtették, hogy ez lesz, tehát nem lepődtem meg annyira. Jeremy öngyilkosságán sem igazán, bár tényleg durva belegondolni, a sorozat elejét figyelembe véve, hogy a srácból hamarabb lesz vámpír, mint Elena-ból.

Ami viszont tökéletessé tette a részt, az az utolsó csavar, melyben kiderült, hogy akit megcsókolt Elene, az Katherine volt igazából. Ráadásul ez nem egy telefonhívásból, vagy egy sejtelmes mosolyból derült ki, mint más sorozatokban, hanem úgy, hogy a csaj leszúrta Elena apját, Johnt. Ez már önmagában is durva lenne, de ha belegondolunk abba, hogy ez mit is jelent Damonnak, akkor válik igazán fergetegessé a cliffhanger. Szegény csávó, 150 év várakozás után, először rájön, hogy Katherine le sem bírnát őt jobban szrni, utána meg, mikor végre tovább áll, és beleszeret Elena-ba, még egyszer átveri a csaj, mikor megcsókolja őt.

Azt hiszem zúzás lesz, mikor Damon rájön, hogy Katherine volt az, és nem Elena. Ja, és azt gondolom említenem sem kell, hogy az évadot egy jelenet közepén fejezték be, mikor Elena megérkezett a házba, és épp futott be az apjához. Kemény lesz az évadnyitó, az biztos.

Egy ideig gondolkoztam azon, hogy csak 8 pontot kap majd az évad, de ez a finálé meggyőzött arról, hogy az évad befér a 9 pontosok közé. Természetesen a finálénak is jár a 9/10, és még mindig tartom magam, hogy a sorozat az évad egyik legjobb újonca, egyedül a Spartacus volt jobb nála idén.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika sorozat évadzáró 9outof10 the vampire diaries

A bejegyzés trackback címe:

https://habibarpult.blog.hu/api/trackback/id/tr42003652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása