Kiemelt cikk

HabiBárpult

Pár barát által készített blog amiben a sorozatokról, filmekről, fociról, viccekről, zenéről és a kockulásról olvashatsz.

Elérhetőség

Ha valami kérdés, kérés van, ezen a címen érhettek el minket:

habibarpult@gmail.com

HABItémák

24 (22) 30 rock (22) 5outof10 (34) 6outof10 (43) 7outof10 (59) 8outof10 (62) 9outof10 (46) amerika (33) angol (22) avgn (41) berendelés (58) bl (32) blog (38) casting hírek (39) cbs (21) chuck (34) dexter (33) díjak (21) dota (23) dvd (23) e3 (30) előzetes (269) eminem (23) eredmény (107) évadpremier (20) évadzáró (77) family guy (22) film (116) flash forward (23) foci (204) forma 1 (40) glee (50) gól (22) gossip girl (24) heroes (50) hírek (189) house (21) how i met your mother (26) interjú (28) játék (245) kasza (23) kockulás (351) kritika (251) legnagyobb sorozatos szöveg (21) lost (95) magyar (33) magyarok (23) megjelenés (22) modern family (20) nbc (31) nézettség (52) nők (22) pilot (29) playstation (38) poén (276) poszter (56) promó (66) ps3 (62) raj (26) rap (100) reklám (21) részlet (62) sorozat (1017) star wars (26) supernatural (49) szavazás (37) the big bang theory (29) the office (27) the vampire diaries (20) toplista (63) true blood (39) u20 vb (20) utánpótlás (20) viccek (57) vicces (65) videó (440) wtf (33) xbox360 (21) youtube (34) zene (275) Az összes téma

Friss topikok

Indavideó

Linkblog

Látogatók

free counters

Moving on - Lost 6. évadzáró

2010.05.24. 15:32 muforlife

Ennyi volt. Hat évad, gyakorlatilag 6 teljesen más évad, és ha nincs is olyan ember, akinek mindegyik ugyanúgy tetszett, abban biztos vagyok, hogy mindenki megtalálja köztük azt, ami a szívéhez nőtt, és ami a kedvenc sorozatai közé emeltet a Lostot.





















A finálé viszont nem ilyen volt. Nem kedvezett azoknak, akik a válaszokat vártak a mitológiával kapcsolatban, és nem kedvezett azoknak sem, akik valami tudományos magyarázatot akartak. Nem tudtunk meg semmit a szigetről, annak erejéről, annak múltjáról, szerepéről a világban, és azt sem tudtuk meg, hogy miért változtatja a helyét, miért van rajta időutazás, mi is az a fény. Gyakorlatilag semmire sem kaptunk választ.

Tehát aki ezeket várta, az valószínűleg óriásit csalódott az epizódban. Én nem csalódtam. Én tudtam, hogy itt már nem lesznek válaszok, egyszerűen nem is lehettek, annyi minden kérdést felvetettek. Én csak azt szerettem volna, ha normálisan elbúcsúzunk a karakterektől, és ha ez, a jóindulattal is csak közepesnek mondható évad, legalább kap valamiféle lezárást.

És ezek szerencsére megvoltak a fináléban. A szigeten történt események, és maga a sorozat, kapott egy szép lezárást, a sziget majdnem elpusztulásával, egy igazi Jack-Locke párharccal, Jack és Kate csókjával, Hurley "Jacobbá" válásával (Ben pedig a segédje lett), és végül Jack áldozatával. Közben néhányan el is hagyták a szigetet, köztük azzal, aki a legjobban el akarta hagyni, és a legjobban megérdemelte, hiszen egyszer már feláldozta magát azért, hogy a többiek elmehessenek, Sawyerrel. Mondhatja persze az ember, hogy ez túl boldog befejezés, de annyira szépen volt felépítve, hogy nem tud érdekelni.





















De még így, a szigeten történtek gyönyörű befejezésévelm, is azt mondom, hogy a résznek az ALT-os jelenetek voltak a jobb pillanatai. Elismerem, hogy kicsit hatásvadász volt, meg 20-adjára biztos volt olyan, aki már unta ezeket a drámai jeleneteket, de biztos vagyok benne, hogy valamelyik találkozásánál mindenki elsírta magát majdnem. Számomra Claire-é és Charlie-é volt a legmeghatóbb, de kibírtam könnyezés nélkül (nem úgy, mint például Charlie halálát).

Azt persze be kell ismernem, hogy az ALT megoldása nem volt a legjobb. És nem azért, mert nincs értelme, hanem azért, mert az írók direkt úgy állították be, mintha ők most mennének valahova, vissza, a szigetre. Direkt etettek minket, a hidrogénbombával, az elsüllyedt sziget képével, és a folyamatos "we are leaving" emlegetésével, ami mindenkiben azt a benyomást keltetette, hogy ők most tényleg visszamennek a szigetre.

És ez a szopatás sajnos az egész sorozatra elmondható, hiszen ha nem arra pazarolják idejük nagy részét, hogy wtf-pillanatokat csináljanak, amiket úgy sem fognak megmagyarázni, akkor sokkal jobban tetszett volna a sorozat utolsó évada, és maga sorozat is. Egyszerűen nem kellett volna bedobni a szobrot, az egyiptomi dolgokat, a sickness-t, a Dharmát, a Widmore-Ben párharcot, és még sorolhatnám, mert a karakterek voltak annyira jók, hogy elvigyék a hátukon a sorozatot, minimális mitológiával.





















Ez persze nem von le semmit a finálé érdemeiből, ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha a sorozat egészét nézem, akkor a Lost annyira nem tetszett, szerintem túl volt bonyolítva. Nem is akarom újranézni, mert tudom, hogy rengeteg logikátlanság lenne benne. Pedig a karakterek azok tényleg tökéletesek voltak a sorozatban, csak hát a töténetvezetés sokszor hagyott maga után kivetnivalót.

A fináléra nyugodt szívvel meg tudom adni a maximális, 10 pontot. Egyszerűen tényleg tökéletes volt, Lost esetében már rég éreztem ilyen katarzist, mint most, talán utoljára a 3. évad utolsó részénél. Először az ALT megoldása miatt le akartam vonni 1 pontot, mert ott picit csalódtam, de be kell ismerjem, hogy ez is egy gyönyörű megoldás, csak nem pont az, amire számítottam. Az évad már nem volt ilyen jó, most nem szeretnék belemenni miért, nem akarom elrontani a hangulatot, legyen elég a pontszám: 6/10.

A sorozatra 8/10-et adok, nem tudok többet, a 9 ponthoz túl sokat csalódtam benne, de az igazság az, hogy a Lost valószínűleg sokáig az egyik legmeghatározóbb, és legfontosabb sorozat marad, nem csak számomra, hanem minden sorozatrajongónak, az egész világon. Kétlem, hogy lesz még egy ilyen, ami ennyi embert mozgat meg , és amin ennyit fognak agyalni, mint a Loston. Kár, hogy vége lett azért.

5 komment

Címkék: kritika sorozat lost évadzáró sorozatzáró 8outof10 10outof10 6outof10

A bejegyzés trackback címe:

https://habibarpult.blog.hu/api/trackback/id/tr302027791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsko 2010.05.24. 19:03:56

Jó befejezést kapott a sorozat. Én nem is akarok másképp tekinteni rá. Nem akarom a hibákat se észrevenni, maradjon meg az h jó volt. Akárcsak a Szökésnél. Kicsit tényleg fura volt az altban a vége de nem volt rossz. A jack-lock fight pedig nagyon ott volt. A lecsukódó szem pedig szép keretet alkotott az egésznek.

orsko 2010.05.24. 19:38:24

A végére tényleg egy szerelmi történet lett az egész, majdnem mindenki megtalálta a párját. Tehát az egész sorozat erről szólt, ezek miatt volt minden.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.25. 09:45:17

Srácok, ellentétben a többségi véleménnyel, szerintem ez zseniális befejezés volt, és kétségkívül tragikus. Hiszen mi történt? Az anno sok tucatnyi odavetődött emberből összesen 3 személy élte túl a szigetet, nem beszélve a később odaérkezett, de meghaltakról és közülük is csak újabb 4. Minden bizonnyal Hurley és Ben a szigeten élték le az életük.

Majdnem megkönnyeztem, nagyon szomorú vég volt. Bennem a leginkább ezt azt időn kívüli helyzetet Jack apjának a szavai, illetve a ravatalozó előtti Hurley és Ben párbeszéd tudatosította. Itt már mindenki halott volt, Bruti jól mondja, hogy azok, akik végül meg is menekültek, róluk sem mondhatjuk hogy boldogok lettek volna, lévén Kate Jack nélkül - lásd a koncert utáni szavait - Sawyer pedig Juliet nélkül élte le az életét.

Summa summarum, méltó befejezés volt, én a lényegi kérdések nagy részére választ kaptam és nagy űr marad bennem a sorozat után. Nagyon szomorú vég volt ez, akárhova is léptek ki a fényességbe.

muforlife 2010.05.25. 12:17:09

ezt a kérdést nem is értem miért nem tette fel még senki (vagy csak én vagyok hülye): ha az 5. évad végén tényleg felrobbant a hidrogénbomba, és az nem hozott létre semmiféle párhuzamos valóságot, akkor az other-ök, a Dharma épületek, meg úgy az egész sziget, hogy a tökömbe élhette túl a robbanást? Azt még megértem, hogy a Dharmások túlélték, mert ők mintha elmentek volna a tengeralattjáróval, na de a többiek? Meg nem lett volna valamilyen sugárzás a bomba miatt?

Vagy tényleg két valóság volt, és az első az, amelyikbe visszakerültek a robbanás után, a második pedig az, amelyikben felrobbant a bomba, csak azt nem mutatták? Valaki okos válaszolhatna:)

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.25. 20:06:47

Idézve magamat a junkie-ról:

Nem tudom, hogy a rész tökéletes volt-e, de az érzés mindenképp. Ide ez kellet, nem WTF-ek, nem szájbarágott megoldások. Az utolsó párbeszéd szerintem úgy van megírva, hogy kikacsintás is legyen a nézőre:

Ez az, ahol Összegyűltetek,
hogy megtalálhassátok egymást.
Az életed legfontosabb része
ez az idő volt, amit ezekkel
az emberekkel töltöttél.
Ezért vagytok itt mindannyian.
Senki nem csinálja egyedül, Jack.
Mindenkire szükséged volt,
És nekik szükségük van rád.

Mire?

Emlékezni.
És elengedni…

Kate… Azt mondta, elmegyünk.

Nem elmegyünk, nem.
Továbbmegyünk.

Hova megyünk?

Gyere találjuk ki.

És voltak rejtett/kevésbé rejtett utalások a sorozat egészéből:

1.Ahogy, Álocke és Jack lenéz a barlangban a mélybe: visszautalás az első évad zárójelenetére.
2.Jack Kate-nek: – Rendben leszek, csak hozz cérnát és elszámolok ötig. A pilot emlékezetes jelenetére utalás.
3. Desmondék a koncerten a 23-as asztalnál ültek.
4. Amikor Jack azt mondja a barlangban Desmondnak: – Találkozunk egy másik életben, testvér.
5. A fán fennakadt cipő, szintén a pilotból.
+1.És persze volt Sawyertől két Son of the b…, csak a rend kedvéért.

(Ami nagyon érthetetlen volt: ha Jack, hogy került fel a barlangból? De mindegy is…)
süti beállítások módosítása